- Problemy z koordynacją ruchową u dzieci: Jak rozpoznać objawy i wspierać rozwój?
- Czy warto zrobić plastykę powiek?
- Jak skutecznie zadbać o suchą skórę twarzy: najlepsze sposoby na nawilżenie i pielęgnację
- Kompletny przewodnik po etapie pielęgnacji twarzy – jak dbać o zdrową i promienną cerę?
- Światłowód w Żarach: Przyszłość Szybkiego Internetu w Twoim Mieście
Dobroczynne działanie probiotyków na organizm człowieka
Historia probiotyków znana była już w czasach starożytnych, choć w tym wypadku z pewnością nikt wówczas nie zajmował się terminologią. Wiedziano natomiast, że bakterie zajmujące się fermentacją mleka mogą mieć zbawienny wpływ na ogólne samopoczucie i tym samym zdrowie człowieka. Dopiero w XIX wieku podjęto działania naukowe mające na celu dowiedzenie, że istnieją na świecie również bakterie, które mogą mieć dobry wpływ na ludzi, co naturalnie spotykało się z pewnego rodzaju niedowierzaniem. Od czego się zaczęło?
Odkrycia Miecznikowa
Ilja Miecznikow był jedną z pierwszych osób, które na warsztat wzięły bakterie mogące wspierać ludzki organizm. W tamtych czasach, na przełomie XIX i XX wieku nikt nie przypuszczał, że takie zjawisko może mieć miejsce, dlatego jego teorie były skrupulatnie odrzucane na przestrzeni wielu lat, również w kręgu naukowym. Niemniej, to właśnie Miecznikow doczekał się Nagrody Nobla i faktycznie wykazał, że skład kwas mlekowego może odpowiadać za znacznie dłuższe życie. Wówczas jednak nikt jeszcze nie stosował terminu „probiotyk”, który pojawił się dopiero w drugiej połowie XX wieku i został wprowadzony przez Lilly i Stillwell. Dostrzeżono wówczas i potwierdzono jednoznacznie, że niektóre bakterie faktycznie są w stanie utrzymać równowagę mikroflory jelitowej. Na przestrzeni kolejnych lat odkrywano szereg organizmów probiotycznych, które pełniły konkretną rolę, wspomagając ludzki organizm, zwłaszcza przy dokuczliwych biegunkach infekcyjnych lub tych wywołanych stosowaniem antybiotyków.
Jakie korzyści płyną z przyjmowania probiotyków?
Probiotyki przede wszystkim skupiają się na zapobieganiu zakażeniom jelitowym, co przede wszystkim objawia się działaniem przeciwbakteryjnym i jednocześnie tworzeniem pewnego rodzaju warstwy ochronnej w przewodzie pokarmowym. Właśnie dlatego wielu lekarzy przepisuje probiotyk przy spożywaniu antybiotyku. Dzięki niemu możemy być spokojni, że nie dojdzie w przewodzie pokarmowym do żadnej niepożądanej reakcji. Warstwa ochronna to tylko namiastka możliwości probiotyków. Co jeszcze mogą nam zagwarantować?
Niezwykłe możliwości probiotyków
Stosowanie probiotyków zaleca się tak naprawdę w wielu sytuacjach. Przede wszystkim są one odpowiedzialne za skuteczne wzmacnianie i wspomaganie układu odpornościowego. Probiotyki podaje się również podczas leczenia AZS, czyli azotopowego zapalenia skóry oraz przy stanach zapalnych znajdujących się w układzie pokarmowym. Odgrywają także niebagatelną rolę w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego, chorób wątroby czy raka jelita grubego. Ciekawostką jest, że pomagają jednocześnie zniwelować efekty autyzm -u, a także wspierają walkę z nadwagą.
Panaceum na całe zło?
Można śmiało powiedzieć, że probiotyki znacząco ułatwiły życie wielu ludziom, którzy borykają się z różnego rodzaju dolegliwościami. Bez wątpienia są tym elementem w medycynie, który wpłynął na jakość rozwiązywania problemów z dosyć różnych medycznych światów. Warto również wiedzieć, że istnieje kilka naturalnych probiotyków, które należy uwzględnić w swoim jadłospisie. Decydując się na takie produkty, zapewniamy sobie warstwę ochronną, która może być zaburzana przez jedzenie o wysokim poziomie przetworzenia. Pozostałości antybiotyków w niektórych produktach niestety nie działają pozytywnie na ludzki organizm. Naturalnym probiotykiem są ogórki kiszone. Działają również świetnie na perystaltykę jelit. Warto od czasu do czasu zdecydować się na kwas chlebowy, który również znajduje się w gronie naturalnych probiotyków czy zakwas z buraków. Podstawowym produktem zawsze będzie jednak zwykły jogurt naturalny lub kefir, które można i przede wszystkim warto podawać na milion różnych sposobów.W diecie najmłodszych takie elementy należą do podstawowych, choć warto o nich pamiętać również w dorosłym życiu.