Jak dbać o zdrowie jesienią i zimą?

W sezonie jesienno-zimowym dbałość o swoje zdrowie powinno objawiać się konkretnym działaniem. To okres, który wymaga od nas pewnego rodzaju ostrożności oraz sporej dawki profilaktyki. Niska temperatura i wilgoć sprzyjają przeziębieniom, choć to również okres, w którym najczęściej do głosu dopuszczane są wszelkiego rodzaju wirusy. Właśnie dlatego w takim okresie, w którym organizm człowieka narażony jest na największe niebezpieczeństwa warto wspomagać układ odpornościowy na wszelkie możliwe sposoby. Na szczęście jest kilka sposobów, które pozwolą nam zachować dobre zdrowie i przetrwać ten czas w wyjątkowo dobrej kondycji. Jak o siebie zadbać?

Sport to zdrowie

O zdrowotnych właściwościach sportu wie niemal każdy, choć nie każdy zapewnia sobie ruch w takiej ilości, by faktycznie wpływał na nasz organizm. Siedzący tryb życia stał się zmorą XXI wieku, co spotyka się z oburzeniem wielu lekarzy oraz dietetyków. Tymczasem, już niewielka ilość aktywności fizycznej jest w stanie znacząco wpłynąć na ludzki organizm i jednocześnie znacząco wesprzeć cały układ odpornościowy. Przeciwnicy jakiejkolwiek aktywności fizycznej nie muszą rzucać się na głęboką wodę, wybierając konkretną dyscyplinę sportu. Ważny jest sam ruch, który może być, np. intensywnym marszem zapewnianym sobie w sposób regularny. Istnieje wiele powodów, dla których warto sport uprawiać i niemal wszystkie sprowadzają się do kwestii zdrowia. Człowiek uprawiający jakąkolwiek aktywność jest po prostu pod każdym względem silniejszy. Silniejszy jest również jego układ odpornościowy. Warto zapewniać sobie ten rodzaj ruchu, który angażuje wszystkie partie mięśni. Wówczas skupimy się nie tylko na wspomaganiu odporności, ale również na poprawieniu kondycji układu kostnego oraz nerwowego. Zwłaszcza w sezonie zimowym silny organizm jest wartością na wagę złota.

Jedz zdrowo!

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa zdrowego trybu życia, a także gwarancja na to, że organizm otrzymuje każdego dnia dokładnie to, czego potrzebuje do poprawnego funkcjonowania. Jedzenie i jego jakość mają ogromny wpływ na ludzką odporność. Dostarczanie sobie wszystkich wartości odżywczych w zalecanych ilościach to podstawa. Organizm w okresie jesienno-zimowym jest najbardziej narażony, a dostarczanie sobie minerałów i potrzebnych witamin znacząco redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia przeziębień czy innego rodzaju infekcji. Dobrze skonstruowana dieta powinna zakładać spożywanie sporej ilości świeżych warzyw, ale także błonnika, białka oraz węglowodanów.

Jesień. Po co sięgać, by wzmocnić odporność?

W okresie jesienno-zimowym podstawą jest dostarczanie sobie witaminy C w każdej możliwej postaci. To ona odpowiada za wspomaganie odporności, dlatego warto ją uwzględnić w swoim jadłospisie i najlepszym sposobem na jej dostarczanie będą naturalne składniki. Herbata z miodem i cytryną to fantastyczny wybór i przede wszystkim forma lekarstwa, które jest po prostu pyszne. Dosyć bogatym źródłem witaminy C są niemal wszystkie cytrusy, choć warto również sięgać po brukselki, brokuły, kalafiory czy wszelkiego rodzaju kiszonki. Warto sięgać po czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, wykazującym właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Badania dowodzą, że osoby regularnie spożywające czosnek cieszą się znacznie lepszą odpornością niż ci, którzy z uporem maniaka unikają tego cudownego warzywa. Nie wolno zapominać o magnezie, który doskonale wpływa na poprawę nastroju, ale jednocześnie wspomaga dostarczanie energii do komórek. Dobrym źródłem magnezu jest szpinak, choć dla wielu osób wciąż pozostaje koszmarem z dzieciństwa. W takich sytuacjach warto sięgać po kaszę gryczaną, płatki owsiane i niezastąpione ryby, które również posiadają sporo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim są dostawcą kwasów Omega-3.